Monté

Raviratsastus eli monté on raviurheilulaji, jonka emämaana pidetään Ranskaa. Montéa on harrastettu ranskanmaalla jo 1830-luvulta alkaen ja se on edelleen siellä erittäin arvostettua. Lyhyesti sanottuna monté on ravikilpailumuoto, jossa ohjastaja istuu kärryjen sijaan satulassa hevosen selässä. Suomen ensimmäinen virallinen montélähtö ajettiin vuonna 1979 Vermossa, ja montélähtöjä ajetaan joka vuosi toistasataa totoTV-, toto- ja paikallisraveissa. Montékilpailut Suomessa järjestää raviradat ja kilpailuissa noudatetaan Suomen Hippoksen ravisääntöjä pienin poikkeamin. Ohjastajalta vaaditaan C-ajolupa, jonka voi suorittaa raviradalla järjestettävillä raviajokorttikursseilla. Poneilla ajetaan myös montékilpailuja, joihin vaaditaan B-ajolupa ja vähintään 10-vuoden ikä. Montélähdöissä hevosen tai ponin täytyy olla ravihevos- tai ponirekisterissä joko Suomessa tai ulkomailla.

Varsinaista montéopetusta ei C-ajolupakursseilta saa ja sen tähden tuntumaa ja tietoa saakin parhaitan osallistumalla montén esittelypäivään. Eeva Lindqvist opastaa montén maailmaan tilauksesta montén esittelypäivien sekä luentojen kautta ympäri maan. Eeva on harrastanut ratsastusta 3-vuotiaasta lähtien ja ajanut ravikortin vuonna 1979. Ensimmäisen ravistartin hän ajoi Kausalassa 1981 ja ensimmäisen monté-startin Saarijärven jääraveissa 1986. Vuosina 1996-1999 Eeva toimi Suomen montéohjastajat ry:n puheenjohtajana. Vuonna 1999 saaman Suomen Hippos ry:n myöntämän Erkki Rajakosken säätiön stipendin avustamana hän kävi opiskelemassa montéa Ranskassa Grossboissyn ravikoulussa legendaarisen montéopettajan Jacques Riualdin ohjauksessa. Vuonna 2004 Eeva oli töissä Fabrice Souloyn ravitallilla Ranskassa. Tällä hetkellä hän toimii montén PR-tiimin puheenjohtajana. Eeva on ajanut yli 500 montélähtöä, joista mieluisimpina saavutuksina montén Suomen mestaruushopeaa hevosella Iowa Laukko, Prix Etoile-voitto Heads Fashionilla ja monté-finlandiassa Made In Francella pronssisija hevosen ensimmäisessä montélähdössä aikaan 14,7. Hänellä on myös huikeat muistot Karstulan tuplavoittoillasta The Speed Boylla ja Dex Barnibsilla sekä tietenkin monté PM-hopea ja -pronssi.

Lisäksi Kaustisen Raviopistossa on mahdollista opiskella montéa aikuisille suunnatussa monimuotokoulutuksessa. Lisätietoja löydät alla olevasta linkistä.
http://koulutuskalenteri.kpedu.fi/Koulutus.aspx?kid=3902 - Monté-koulutus, hevostalouden perustutkinnon osa, Kaustisen raviopisto

Tervetuloa tutustumaan ja ihastumaan montén maailmaan, sano sinäkin montélle "Oui, merci!"